החזון של מכון קהילות
במקומות רבים בהם חיים ישראלים באירופה יתקיימו קהילות שימלאו את הצורך של חבריהן בקשרים חברתיים, במשמעות ובתחושת שייכות, ובמסגרתן יתקיימו פעילויות תרבות, חינוך וחברה לטיפוח הזהות היהודית-ישראלית והנחלתה לדור הצעיר. בנוסף, הקהילות יעניקו לחבריהן מרחב למימוש עצמי במגוון דרכים, ובכוחן לשפר את איכות חייהם במישור האישי, המשפחתי והחברתי.
במילה "קהילה" הכוונה היא לקהילה מאורגנת, עצמאית, בהובלת מנהיגות מתנדבת, ולצדה – בעלי תפקיד בשכר בפרט בתחום החינוך. הקהילה תהיה מסגרת לקיום פעילות סדירה ועשירה על-פי תכנית עבודה שנתית, וכל זאת במקום התכנסות קבוע שהולם את צרכיה ומתאים לילדים. הלב הפועם של הקהילה הוא בית חינוך שפעיל לאורך כל השנה, ומסייע בעיצוב זהותם של הילדים ובהעצמת הזיקה שלהם ליהדות ולישראל.
הקהילה תהיה בת-קיימא מבחינה כספית: עיקר המימון לפעילותה יהיה כספים שמשלמים לה חבריה, ולצד זאת תוכל הקהילה לקבל גם תמיכה כספית מוסדית. חברי הקהילה יהיו שותפים בניהולה, מעורבים בקבלת ההחלטות בה, ייקחו על עצמם אחריות ויגלו יוזמה ומעורבות.
ילדי הקהילה ינקו את האווירה הקהילתית והזהות היהודית-ישראלית מלידתם, וכשהם יבגרו כבר יהיו להם כ-20 שנות ניסיון קהילתי, ולכן הם יצטרפו לקהילה היכן שיבחרו לגור בהמשך חייהם, ובאין קהילה מקומית – הם יקימו כזו בעצמם.
באמצעות הקהילות הללו ניתן לבצע פעילויות ופרויקטים המקדמים, בין היתר, את המטרות הבאות:
- ציון חגים ומועדים וקיום מנהגים יהודיים וטקסי מחזור חיים בדרך חילונית, עדכנית ומחדשת
- הקמה והפעלה של מסגרות חינוך קהילתיות ומרכזי פעילות של תנועות נוער
- עידוד חיי תרבות יהודיים בתפוצות, בגוון חילוני ובהשראת התרבות הישראלית
- העצמת הזיקה של הדור הצעיר לישראל, לציונות ולעם היהודי
- יצירת מקומות מפגש וחיבור עבור אנשים שאינם משתייכים כיום לאף קהילה או ארגון
- חיבור לעולם של ערכים ותוכן באמצעות למידה ועשייה
- טיפוח זהות הומניסטית המבוססת על ערכי "תיקון אדם ותיקון עולם"
- קיום מערכת בת-קיימא של ערבות הדדית בין החברים